Årets Pinsefisk 2016 - HAV

Årets Pinsefisk 2016

fish intro

Pinsen står for døren og det betyder kåring af Årets Pinsefisk 2016, der for andet år i træk finder sted i fiskehandlen Hav i Torvehallerne. Tommy Lund, der er fiskehandler og medejer af Hav vil sammen med den tidl. fiskehandler Hans Hebo stå ved roret, og traditionen tro vil biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller stå for selve kåringen. I år vil Årets Pinsefisk 2016 blive modtaget af Børne- og Ungdoms-borgmester Pia Allerslev (V). Hvilken fisk det bliver, ved kun de tre førstnævnte, men de kan afsløre så meget at der er tale om en fisk, der endnu ikke har været kåret som Årets Pinsefisk

Alle højtider herhjemme har deres traditionelle spise: Påsken har lammet, julen har anden og nytåret har torsken. Pinsen havde imidlertid i mange år intet måltid man forbandt den med. Det satte, nu afdøde, biskop over Roskilde Stift Jan Lindhardt sig således for at ændre; i 1999 kontaktede han foreningen Danske Fiskehandlere med ideen om at få danskerne til at spise fisk i pinsen; i 2000 blev Årets Pinsefisk kåret for første gang; i år kåres den for 17. år i træk og for andet år i træk i fiskehandlen Hav i Torvehallerne.

Tommy Lund, der er fiskehandler og en af ejerne af Hav, glæder sig over at Årets Pinsefisk har udviklet sig til den årlige tilbagevendende begivenhed den er. ”Jeg har fulgt Årets Pinsefisk fra starten og set hvordan traditionen har udviklet sig til i dag at spille en central rolle i forbindelse med pinsen. Årets Pinsefisk handler om glæden ved at samles og hylde fisken og det gode pinsemåltid”, siger Tommy Lund.

Biskop over Roskilde Stift Jan Lindhardts efterfølger Peter Fischer-Møller stod for kåringen af Årets Pinsefisk i fiskehandlen Hav i Torvehallerne sidste år og vil ligeledes gøre det i år. Ifølge ham er der ingen tvivl om vigtigheden af begivenheden. ”Ingen huskede pinsen, fordi ingen huskede pinsemaden. Derfor startede Jan Lindhardt traditionen med Årets Pinsefisk, og den vil jeg naturligvis meget gerne støtte op om. Lindhardt sagde, at vi husker med maven - ikke med hovedet - og det tror jeg bestemt, han har ret i”, udtalte Fischer-Møller for nogle år siden i forbindelse med kåringen.

Også den tidl. medejer af det legendariske Nørreport Fiskehus Hans Hebo er igen i år involveret i kåringen af Årets Pinsefisk. Han kan fortælle, at Årets Pinsefisk har stor betydning for den fisk, der ender med at få den fornemme titel. ”Sidste år blev det Skagensrejen. Det er noget man taler om, ikke kun i branchen, men også ved bordet når man skal indtage sin pinsefrokost sammen med familien. Traditionen er muligvis af nyere dato, men den har allerede dannet grundlag for mange gode minder”.

Årets Pinsefisk udspringer af at fisken er et gammelt kristent symbol og den tidligste kirkes kendetegn. ”Før kristne brugte korset og den gode hyrde som symbol for det kristne fællesskab, brugte de fisken. Derudover var disciplene menneskefiskere, og Jesus bespiste 5000 med to fisk og fem brød. Fisken går altså igen i den kristne tro og tradition, og derfor er det helt naturligt, at man over pinsen samles om fisken ved middagsbordet,” beretter Peter Fischer-Møller, der også i år ser frem til at spise Årets Pinsefisk pinsesøndag.

Gå ikke glip af biskoppens kåring af Årets Pinsefisk efterfulgt af en lille forfriskning i Hav i Torvehallerne. Se mere på Facebook her

Oversigt over Årets Pinsefisk
2000 Ål
2001 Regnbueørred
2002 Rødspætte
2003 Knurhane
2004 Hornfisk
2005 Havkat
2006 Rødtunge
2007 Kuller
2008 Skagensrejen
2009 Rødspætte
2010 Blåmusling
2011 Kulmule
2012 Rødspætte
2013 Rødspætte
2014 Skærisingen
2015 Skagensrejen

Hvad: Årets Pinsefisk 2016
Hvor: Hav, Torvehallerne, Rømersgade 18, 1362 København K
Hvornår: 3. maj 2016 kl. 16

03.05.2016

Se flere nyheder

Nyheder